KADINDA ORGAZM BOZUKLUÄžU DSM-IVÖLÇÜTLERÄ°
A. OlaÄŸan bir cinsel uyarılma evresinden sonra orgazmın sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde gecikmesi ya da hiç olmaması. Kadınlar orgazmı tetikleyen uyarının türü ya da yoÄŸunluÄŸu açısından büyük deÄŸiÅŸkenlik gösterirler. Kadında orgazm bozukluÄŸu tanısı, klinisyenin kadının yaşı, cinsel deneyimi ve aldığı cinsel uyarıların yeterliliÄŸi açısından baktığında orgazm olma yetisinin beklenenden daha az olduÄŸu yargısına varması temeline dayanmalıdır.
B. Bu bozukluk belirgin bir sıkıntıya yada kiÅŸiler arası iliÅŸkilerde zorluklara neden olur. Bu iÅŸlev bozukluÄŸu; baÅŸka bir I. Eksen bozukluÄŸuyla daha iyi açıklanmaz (baÅŸka bir cinsel iÅŸlev bozukluÄŸu dışında) - ve sadece bir maddenin (Ör: kötüye kullanılabilen bir ilaç ya da tedavi amacıyla kullanılan bir ilaç) ya da genel tıbbi bir durumun doÄŸrudan fizyolojik etkilerine baÄŸlı deÄŸildir.
TANIM
Kadında orgazm bozukluÄŸu tanısı, sürekli ve tekrarlayan bir biçimde cinsel birleÅŸme ile orgazm olamaması ya da çok nadiren olmasıdır. Bazı kadınlar hayatları boyunca hiç orgazm olmamışlarken, bazısı da çok nadiren olabilmiÅŸtir. Bazı kadınlar mastürbasyonla orgazm olabilir ama cinsel birleÅŸme sırasında orgazm olamazlar, bazı kadınlar ise hiç mastürbasyon yapmamışlardır. Mastürbasyonla orgazm olabilen kadınların tedavisi daha kolaydır. Mastürbasyon yaptığı halde orgazm olamayan kadınların tedavisi daha uzun sürebilir.
KLÄ°TORAL ORGAZM / VAJÄ°NAL ORGAZM
Orgazmın vajinal ve klitoral biçimindeki ayırımı yapaydır. Orgazmın hem vajinal hem de klitoral bileÅŸenleri vardır. Hatta ne klitoral ne de vajinal uyarı olmaksızın, fanteziler, düÅŸler gibi psikolojik uyaranlarla ya da baÅŸka erojen bölgelerin fiziksel uyarısıyla da orgazm gerçekleÅŸebilir.
ORGAZMLA Ä°LGÄ°LÄ° TEMEL BÄ°LGÄ°LER
1-Yakın çalışmalar göstermiÅŸtir ki, kadın orgazmında klitoral uyarı önemlidir. Vajinal uyarılma yüksek derecede haz verdiÄŸi halde, belki de çoÄŸu kadında orgazmı baÅŸlatmada katkısı daha azdır.
2- Klitoral uyarılma yoÄŸunluÄŸu cinsel eylemin ÅŸekline göre deÄŸiÅŸir.En yoÄŸunu doÄŸrudan klitorisin uyarılması veya üzerine baskı uygulanmasıdır. Cinsel birleÅŸme hafif bir klitoral uyarı saÄŸlar, bu da orgazmı baÅŸlatmaya yetmeyebilir. Klitoris üzerine en yoÄŸun baskı, kadının üstte olduÄŸu pozisyonda gerçekleÅŸir.
3- Kadın orgazmının ortaya çıkmasını gerektiren uyarılma derecesi kadından kadına deÄŸiÅŸir, sadece bireyler arasındaki deÄŸiÅŸiklik söz konusu deÄŸildir, aynı kadın farklı zamanlarda farklı düzeylerde uyarılma gereksinimi hissedebilir.
4- Kadınlar orgazm eÅŸikleri konusunda farklılıklar gösterirler. Bazı kadınlar herhangi bir cinsel uyarı ile orgazm olurken, diÄŸerleri yoÄŸun ve uzun klitoral uyarılma gerektirir. Bazı kadınlar bir kere orgazm ile kendilerini doyumlu hissederken diÄŸerleri üstüste orgazm gereksinimi duyabilir.
5- Orgazm olabilme yaÅŸla birlikte artar. 20 li yaÅŸlarında fazla cinsel deneyimi olmayan kadınlarda cinsel birleÅŸme ile orgazm olamamak çok yaygındır. Ancak ilerleyen ya ve menopoz, hastal klar ve ilaç kullan mlar n n devreye girmesiyle birlikte özellikle 50 li ya lardan itibaren ya faktörü bir dezavantaja dönüÅŸmeye baÅŸlar.
SIKLIK
Cinsel birleÅŸme ile orgazm olamama kadınlar arasında çok yaygın görülür. Birçok araÅŸtırmada cinsel sorun nedeniyle baÅŸvurmamış kadınların %40-60 kadarının orgazm olamadıkları saptanmıştır. Orgazm olamamak bu kadar yaygın olmasına karşılık bu nedenle tedaviye baÅŸvuru oranı yüksek deÄŸildir.
Ülkemizde kadınlar cinsel haz alma ve doyuma ulaÅŸmayı kendileri açısından çok önemsemezler. EÄŸer cinsel birleÅŸme olabiliyorsa ve erkek açısından bir memnuniyetsizlik yoksa kadınlar da bir sorun yokmuÅŸ gibi davranmayı, hatta orgazm olabiliyormuÅŸ gibi taklit etmeyi tercih edebilmektedirler.
2003 yılında Richters tarafından yapılan bir araÅŸtırmada, cinsel iÅŸlev bozukluÄŸu gösteren, yaÅŸları 16-59 arasında deÄŸiÅŸen 9134 kadının %28.6 sında orgazm bozukluÄŸu olduÄŸu görülmüÅŸtü.
En çok orgazm bozukluÄŸu yaÅŸayan kadınların yaÅŸ aralığı 50-59 iken (%41.9) bunu 16-29 yaÅŸ aralığı izlemektedir (%29).
NEDENLER
Orgazm olabilme vajinanın boyutu, pelvis kaslarının gücü ile baÄŸlantılı deÄŸildir.
Omurilik hasarı bulunan, vajinal girişin ve vajinal ameliyatlar dolayısıyla yapısının bozulduğu kadınlarda orgazm bozukluğu gelişebilir.
Åžeker hastalığı ya da pelvis kanseri gibi kronik hastalıklar ya da menopoz daha çok cinsel uyarılmayı etkilemekte, ikinci derecede orgazmı olumsuz etkilemektedirler.
B. PSÄ°KOLOJÄ°K NEDENLER
1. Negatif beden imajı vedüÅŸük benlik saygısı,
2. Baba-kız ilişkisindeki olumsuzluklar,
3. Geleneksel kadın cinsel rolünün dışına çıkamamak,
4. Edilgenlik, çekingenlik,
5. Kadının çift iliÅŸkisindeki ikilemi,
6. Kendini bırakma, kontrolünü yitirme korkusu,
7. Bağımsızlığını ortaya koyma korkusu,
8. Cinsellik konusundaki korkular,
9. EÅŸe veya erkeÄŸe yönelik olumsuz duygular,
TEDAVÄ°
Orgazm sorunlarında tedavinin baÅŸlıca iki basamağı vardır. Önce kadının yalnız başına sonra da eÅŸiyle birlikte orgazm olması planlanır. Tedavide önce çiftin sevgi ve yakınlık konusunda iletiÅŸim ve deneyimlerini arttıracak ödevler verilir. Çiftin sevgi ve yakınlık konusunda ilerlemelerinin ardından cinsel iletiÅŸimlerini ve cinsel davranış çeÅŸitlerini zenginleÅŸtirecek ödevler verilir. Ardından, önce kadının kendi başına daha sonra da eÅŸinin yanında ve uyarısıyla cinsel birleÅŸme olmaksızın orgazma ulaÅŸması saÄŸlanır.
Cinsel birleÅŸme olmaksızın orgazm olunduktan sonra cinsel birleÅŸmeyle orgazm olma aÅŸamasına geçilir. Bu aÅŸamada baÅŸlangıçta cinsel birleÅŸme ile mastürbasyon aynı anda yapılarak orgazm saÄŸlanır. Cinsel birleÅŸme sırasında klitorisin kadın veya eÅŸi tarafından uyarılması giderek azaltılarak klitorisin elle uyarılması olmaksızın orgazm saÄŸlanır.
Orgazm tedavisinde önemli faktörlerden biri cinsel birleÅŸme pozisyonlarıdır. Bazı pozisyonlarda klitoris daha çok uyarılırken bazı pozisyonlarda klitoris uyarısı azdır.
Cinsel terapiden sonuç alınamayan ya da ciddi kiÅŸilik sorunları, psikoseksüel geliÅŸimin erken dönemlerine ait sorunların olduÄŸu vakalarda daha baÅŸlangıçta dinamik yönelimli cinsel terapi ya da uzun süreli terapi gerekeceÄŸi düÅŸünülebilir.
Uzm.Dr. Sevilay ZORLU
Psikiyatrist & Psikoterapist
www.antalyaterapipsikiyatri.com
Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.
1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5
Tel: 0 (242) 316 98 99
facebook.com/antalyaterapipsikiyatri
psikiyatristsevilay.zorluii@facebook.com
twitter/ Dr.SevilayZorlu
Neo Rezonans hakkında detaylı bilgi için
Neo Rezonans Antalya
sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Copyright © 2015 Antalya Terapi Psikiyatri. Web Programlama - Maxantalya