drsevilayzorlu@gmail.com
TEL : 0242 316 98 99
Cetad Antalya Bölge Temsilcisi
ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM
CÄ°NSEL KÄ°MLÄ°K SAPMASI

   Çocukluk çağında erkek çocuk babasıyla, kız çocuk ise annesiyle özdeÅŸleÅŸir. Bunun sonucu cinsel kimlik ayrışır ve geliÅŸir.

            Ä°lk aylardan baÅŸlayarak anne ve baba bebeÄŸin cinsine uygun davranmaya özen gösterir. Kız çocuÄŸunun saçına çiçekler takılır, renkli süslü kıyafetler giydirilir. Kız ve erkek çocukların oyuncak seçimleri farklılaşır. Kız çocuk “benim cici, tatlı kızım” diye sevilirken, erkek çocuk “benim aslan oÄŸlum” diye övülür. Anneler erkek çocuklarına “ baban yokken evin erkeÄŸi sensin, beni sen koruyacaksın” derken kız çocuklarına “sen benim en iyi yardımcımsın” derler.

            Bazı ailelerde bu özdeÅŸleÅŸtirme modellerinin daha ileri götürülerek uygulandığı görülür; küçük erkek çocuklarının bebekle oynamasına bile izin verilmez. Bu tür ailelerde kliÅŸeleÅŸmiÅŸ erkeklik imgesi; sporcu, güçlü, suskun, estetik kaygılardan uzak bir portre çizmektedir. Bu çizilen portreye uymak için çaba sarfetse de baÅŸarılı olamayan çocukların, önemli ruhsal sorunlar yaÅŸaması söz konusu olabilir. Erkek çocuÄŸunun sanata-piyano çalmak, bale yapmak vb.- eÄŸilimi olması ya da delikanlının severek yemek piÅŸirmesi, kendi düÄŸmesini kendisinin dikmesi kadınsı davranış olarak etiketlenir,kız gibi olduÄŸu için alay edilir.

            Kadınsı davranış, bir erkeÄŸin öteki cinse özgü davranışlarını alması, konuÅŸması ve hareketleriyle öteki cinse benzemesidir.

            Erkek çocuÄŸun saÄŸlıklı cinsel kimlik kazanması; önünde yeterli bir ya da birkaç erkek örneÄŸin olmasıyla iliÅŸkilidir. Ä°lk ve en önemli örnek ÅŸüphesiz ki babadır.Ancak örneÄŸi oluÅŸturan babanın; oÄŸlu ile yakın ve olumlu iliÅŸki içinde bulunan bir baba olması gerekmektedir.

            Babanın ilgisiz ve uzak iliÅŸki içinde bir tavır sergilemesi, evden uzakta çalışıyor olması, bir görünüp bir kaybolan kiÅŸi olması durumunda; büyümekte olan erkek çocuk güç durumda kalabilir ve cinsel kimlik geliÅŸiminde aksamalar oluÅŸabilir. Bu tür durumlarda çocuÄŸun benimseyebileceÄŸi amca, dayı, dede, erkek öÄŸretmen vb. gibi modele ihtiyaç vardır.

            Ablalar, teyzeler, arasında büyüyen erkek çocukta cinsel kimlik ayrışması belirsiz kalabilir.

            Bazı ailelerde ise arka arkaya erkek çocukları olduÄŸundan anne kız çocuk sahibi olmak ister ve sonuncu çocukta erkek olunca bilerek ya da bilinçsizce bu çocuÄŸa kız çocuÄŸu gibi davranılır; yanından ayırmaz, saçını uzatır, kurdele takar hatta elbise giydirir.

            Bazı anneler ise erkek çocuÄŸa karşı çok koruyucu ve kollayıcı davranır. ÇocuÄŸuna vuracaklarından, döveceklerinden korktuÄŸu, kaba ve saldırgan davranışlar öÄŸrenmesinden çekindiÄŸi için onu erkek arkadaÅŸlarından uzak tutar. Çocuk annesinin dizinin dibinde edilgen, uysal ve güvensiz olarak büyür. Bu nedenle erkek çocuklarla kaynaÅŸamaz, oyunlarına katılamaz ve kendine yakın bulduÄŸu kız çocuklarına yönelir. Bu durum annenin çok hoÅŸuna gider, “Benim oÄŸlum kız gibi çok uslu” diye sevinir.

            Olumlu bir baba örneÄŸinden yoksun kalma durumu ya da hatalı anne-baba tutumları erkek çocuÄŸun cinsel kimlik ayrımında önemli rol oynar.

            Yapılan araÅŸtırma sonuçlarında  eÅŸcinsellerin geçmiÅŸlerinde 10 yaÅŸ öncesi boÅŸanma ya da ölüm nedeniyle babasız büyüme öyküsüne rastlanmaktadır. Yine araÅŸtırma sonuçlarına göre eÅŸcinsellerin büyük çoÄŸunluÄŸunun çocukluk dönemlerinde; kız gibi giyinme, kız oyunları oynama ve erkek çocuklarla arkadaÅŸlık kuramama gibi özellikler gösterdiÄŸi bilinmektedir.

            Elbette çocuÄŸun, kız çocuklarının oyuncaklarına ya da oyunlarına meraklı olması, tek başına bir ölçü olamaz ancak bunun ileriki yaÅŸlarda da devam etmesi durumunda dikkatli olunmalıdır. Çocukların saÄŸlıklı cinsel kimlik ayrışımı yaÅŸamasında en önemli unsurun anne-baba tutumları ve iliÅŸkileri olduÄŸu unutulmamalıdır.

 

Uzm.Dr. Sevilay ZORLU

Psikiyatrist &  Psikoterapist

www.antalyaterapipsikiyatri.com

www.antalyacinselterapi.com

Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.

1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5

Tel: 0 242 316 98 99

 


Web Sitlerimiz: Antalya Terapi Psikiyatri | Antalya Cinsel Terapi | Neo Rezonans Antalya | Sevilay Zorlu