drsevilayzorlu@gmail.com
TEL : 0242 316 98 99
Cetad Antalya Bölge Temsilcisi
ANTÄ°DEPRESAN
MOKLOBEMÄ°D



Kullanildigi durumlar:

Depresyon,

Sosyal Fobi.

Gebelikte Risk: Kullanilmasi önerilmez.

Kullanilmasi sakincali olan durumlar:

Moklobemide asiri duyarlilik.

Denetim altinda olmayan hipertansiyonda ve karaciger hastaliklarinda kullanilmamalidir.

Akut konfüzyonel durumlarda da kullanilmasi kontrendikedir.

Trisiklik antidepresanlarla birlikte kullanimi kontrendikedir.

Çok güvenli davranmak için fluoksetinin birakilmasindan sonra5 hafta geçmeden, diger antidepresanlarin birakilmasindan sonra 2 hafta geçmeden bu ilaca baslanmamalidir.

18 yasinin altindaki kisilerde kullanilmasi önerilmez.

Uyarilar ve Önlemler

Intihar olasiligi bulunan hastalarda birden çok kutu ilaç reçete edilmemelidir.

Tirotoksikozu ya da feokromositomasi olan hastalarda çok dikkatli olunmalidir.

Hastalar moklobemidin etkileri tam görülene dek araba kullanmaktan ya da tehlikeli birtakim araçlari kullanmaktan kaçinmalidirlar.

Düsük miktarlarda anne sütüne de geçer, bu yüzden çok gerekmedikçe emziren annelerde kullanilmamalidir.

Yan Etkileri

% 1-10 siklikta karsilasilanlar:

    Bas agrisi, kafada basinç hissi, insomnia, uyku bozukluklari, bas dönmesi, tremor, ajitasyonda artma, huzursuzluk, sinirlilik, uykulu olma, somnolans, yorgunluk, sedas-yon, anksiyetede birden artma, anksiyete durumu, bitkinlik ya da bayilma hissi
    Tasikardi, çarpinti, hipotansiyon, ortostatik hipotansiyon
    Agiz kurulugu, bulanti, konstipasyon, gastrointestinal agri, epigastrik rahatsizlik, diyare, abdominal dolgunluk, karin agrisi, kusma,
    Görme bulanikligi
    Terleme

Asiri Doz/Toksisite

Bulanti, uyusukluk hali, hafif bir yönelim bozuklugu, sözü agizda gevelercesine konusma, amnezi ve reflekslerde azalma gibi belirtiler görülebilir. Asiri dozda alinmasindan sonraki 1-5 gün içinde laboratuvar degerleri ve yasamsal bulgular olagan degerlerine döner. Organ toksisitesi bildirilmemistir. Tedavide genel destekleyici önlemlerin alinmasinin yani sira gastrik lavaj, kusturma, aktif kömür uygulamasi ve sivi izleminin yarari olur.

Ilaç Etkilesmeleri:

Simetidinle tedavi edilen hastalarda moklobemidin önerilen en düsük dozda kullanilmasi önerilir (100-200 mg/gün gibi). Moklobemidle tedavi edilen hastalarda simetidin tedavisine baslanmadan önce dozun % 50 oraninda azaltilmasi gerekir.

Tiramin: Tiraminden zengin yiyeceklerle (yillanmis kasar ve mayali yiyecekler) birlikte alindiginda kan basincinda yükselme gözlenebilir. Basin arkasinda agri, çarpinti, ense sertligi ya da daha önceden yasanmamis birtakim belirtiler baslarsa doktora basvurulmalidir. Hipertansif hastalar, tiramin içerigi yüksek olan yiyecekleri tüketmemeleri konusunda uyarilmalidirlar.

Moklobemid antihipertansif ilaçlarin etkilerini azaltabilir, birlikte kullanilacaklarsa dikkatli olunmalidir.

Diger antidepresanlar: Moklobemidle, trisiklik antidepresanlar ya da seçici serotonin geri alim inhibitörleri birarada kullanilmamalidir.

Antipsikotikler: Sizofrenik ve sizoaffektif bozuklugu olan depresyondaki hastalarda moklobemidle tedavi sirasinda psikotik belirtiler alevlenebilir. Dikkatli olunmalidir.

Beraberinde alkol tüketilmesinden kaçinilmalidir.

Ayrica hastalar, soguk alginligi, saman nezlesi ve kilo verdirme ilaçlari gibi amfetamin ve efedrin benzeri bilesikleri içeren sempatomimetik aminleri birlikte kullanmaktan kaçinmalari konusunda uyarilmalidirlar. Dekstrometorfanla birlikte kullanilmasi da serotonin sendromu olasiligini artirir, birlikte kullanmaktan kaçinilmalidir.

Olagan Doz

Moklobemid her zaman yemeklerden sonra alinmalidir. Moklobemide, bölünmüs dozlarda günde 300 mg olarak baslanmali, alinan klinik yanita ve intolerans belirtilerinin ortaya çikip çikmadigina göre gerektiginde doz artirilmalidir. Diger antidepresanlarda oldugu gibi terapötik yanit alinabilmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekecektir. Dozun hizla artirilmasinin bu süreyi kisalttigina iliskin herhangi bir kanit olmadigi gibi böyle bir yaklasim ilacin yan etkilerini de artirir.

Depresyonun agirligina bagli olarak doz 150 mg/gün e düsürülebilecegi gibi en fazla 600 mg/gün e dek de çikarilabilir. Klinik çalismalarda hastalarin büyük bir çogunlugunun günde 450 mg yada daha düsük bir dozla tedaviye yanit verdikleri görülmüstür.

Yasli hastalarda doz ayarlamasina gerek yoktur.

Karaciger bozuklugunda dozlama: Standart dozun üçte biri ya da yarisi verilmelidir.

Böbrek bozuklugunda dozlama: Doz ayarlamasina gerek yoktur.

HASTALARA ÖNERILER

YEMEKLERDEN HEMEN SONRA ALINIZ.

TAM ETKINLIGINI GÖSTEREBILMESI IÇIN BIRKAÇ GÜN, HATTA BIRKAÇ HAFTA GEÇMESI GEREKEBILIR. TEDAVIYE BASLADIKTAN SONRA DAHA DA KÖTÜLESIRSENIZ HEKIMINIZI BILGILENDIRINIZ.

BAS DÖNMESI, BAS AGRISI, UYKUSUZLUK VE BULANTI GIBI BIRTAKIM BELIRTILER YASAYABILIRSINIZ. AGIR ZONKLAYICI BAS AGRISI, ENSE SERTLIGI, KALP ÇARPINTISI YA DA KALP ATISLARINDA BELIRGIN BIR HIZLANMA YA DA YAVASLAMA OLURSA HEKIMINIZI BILGILENDIRINIZ.



Web Sitlerimiz: Antalya Terapi Psikiyatri | Antalya Cinsel Terapi | Neo Rezonans Antalya | Sevilay Zorlu