drsevilayzorlu@gmail.com
TEL : 0242 316 98 99
Cetad Antalya Bölge Temsilcisi

Psikolojik sorunları olanlar önce kime baÅŸvurmalı?

Ülkemizde hekimlik yetkisi olmayan dolayısı ile psikiyatrik hastalıklara tanı koyma ve tedavi etme yeterliliÄŸi ve ehliyeti olmayan çeÅŸitli meslek gruplarına üye birçok kiÅŸi istenmeyen sonuçlar doÄŸuracak tanı ve tedavi uygulamalarına giriÅŸmekte, bu durum halk saÄŸlığını tehdit etmektedir. Konu ile ilgili yasal düzenlemeler olmasına karşın yetersiz denetim, kimi basın yayın kuruluÅŸlarının bu kiÅŸi ve kurumları sorumlu yayıncılık anlayışı ile baÄŸdaÅŸmadığını düÅŸündüÄŸümüz programlarla kamuoyuna tanıtmaları sorunun boyutlarını daha da büyütmektedir. Türkiye psikiyatri derneÄŸi bu konuda basını ve kamuoyunu bilgilendirme sorumluluÄŸu hissetmektedir.

Ülkemizde, toplumun birçok kesiminde ruhsal sorunlarla uÄŸraÅŸan meslek gruplarının tanımlaması yeterince bilinmemektedir. ÖrneÄŸin sıklıkla psikolog yada psikiyatrist kavramları aynı anlamda kullanılmaktadır. Bu kullanım ıle aslında aldıkları eÄŸitim olarak çok farklı olan ıki grup birbirine karıştırılmaktır.

2006 yılında gaziantep’te 500 kiÅŸi üzerinde yapılan bir araÅŸtırma sonuçlarına göre araÅŸtırmaya katılanların %56.6’sı psikologları konuÅŸma yoluyla, psikiyatristleri ise ilaçla tedavi eden kimse olarak deÄŸerlendirmiÅŸtir.

Ruh ve sinir hastalıkları %89.2 oranında tedavi edilebilir bulunmuÅŸtur. M. Depresyon belirtilerinin tanımlandığı, ardından “bu durumda ne yaparsınız?” Åžeklindeki soruyu deneklerin %57’si “geçici bir durum olduÄŸunu düÅŸünür, hiçbir ÅŸey yapmam” diye yanıtlamıştır. Åžizofreni belirtileri verilip, “bu durumdaki yakınınıza ne yaparsınız?” Diye sorulduÄŸunda, %51.8 oranında denek “psikiyatriste götürürüm” cevabını vermiÅŸtir. Panik bozukluk belirtileri tanımlanıp, “bu durumda ne yaparsınız?” Diye sorulduÄŸunda deneklerin %57’si ıç hastalıkları doktoruna gideceÄŸini belirtmiÅŸti ve bu cevabı veren deneklere bir sonraki soruda “ıç hastalıkları doktorunuz sizi psikiyatriste yönlendirirse ne yaparsınız” diye soruldu. Bu soruyu deneklerin %64.1’ı “psikiyatriste giderim”ÅŸeklinde cevaplarken, deneklerin %16’sı ıse tekraren baÅŸka bir ıç hastalıkları doktoruna gideceÄŸini belirtmiÅŸlerdir.

Ruh saÄŸlığı ıle ılgili sorun yaÅŸayan kiÅŸiler nereye baÅŸvuracakları konusunda da kararsızlık yaÅŸamaktadır. Ruh saÄŸlığı hizmeti bir ekip çalışması ıçerisinde yürütülmelidir. Ruh saÄŸlığı alanında çalışan kiÅŸiler ÅŸöyle sıralanabilir:

 

Psikiyatri hekimi

Pratisyen hekim/aile hekimi

Psikolog/klinik psikolog

Psikiyatri hemÅŸiresi

Sosyal hizmet uzmanı

Psikolojik danışmanlar

Psikiyatri hekimi

 

Ruhsal rahatsızlıkların tanınması, önlenmesi, tedavi edilmesi ve rehabilitasyonunda çalışan tıp fakültesi mezunu, psikiyatri uzmanlık eÄŸitimini tamamlamış hekimdir. Psikiyatri hekimi, 6 yıllık tıp fakültesinden mezun olmuÅŸ ve ondan sonra 4 yıl psikiyatri ıhtisası yapmış uzman hekimdir. Aldığı tıp eÄŸitimiyle ınsanın hem genel hastalıkları hakkında bilgi sahibi olan hem de ruhsal yapısını tanımlama ve gerektiÄŸinde tedavi etme yetki, bilgi ve donanımına sahip olan kiÅŸidir. Psikiyatri hekimi klinik karar verici olarak ruh saÄŸlığı ekibi ıçinde koordinasyonu saÄŸlamaktadır. Psikiyatrik hizmetin kaliteli olarak verilebilmesi ıçin baÅŸvuru, deÄŸerlendirme, tedavi, diÄŸer birimlere yönlendirme ve tedaviyi sonlandırma, rehabilitasyon aÅŸamaları tanımlanmıştır. Hastaya uygulanacak tedavinin planlanması ve yürütülen tedavinin deÄŸerlendirilmesi tamamıyla psikiyatri hekiminin sorumluluÄŸundadır. Ruhsal sorunlarla ılgili her türlü teÅŸhisi koymak, tedaviyi planlamak, ılaç ve diÄŸer tedavi yöntemlerinin yanı sıra, uygun görülen psikoterapiyi uygulamak da tamamen psikiyatri uzmanlarının sorumluluÄŸu ve yetkisi ıçindedir. BaÅŸka hiçbir meslek grubunun, bu uygulamaları bağımsız olarak yapma yetkisi yoktur. Tc yasaları ıle de bu yetki sadece psikiyatri hekimlerine verilmiÅŸtir.

Yukarıda sıralanan meslek grupları dışında kalan “yaÅŸam koçu, nlp vb.” Gibi alanlarda çalışanlar ruh saÄŸlığı ekibi ıçerisinde yer almamaktadırlar.

Psikiyatri bir tıp dalıdır. Yine bir tıp dalı olan nöroloji; epilepsi (sara), serebrovasküler olay (damarsal olaylara baÄŸlı felç), parkinsonizm ve ıstemsiz hareketler, baÅŸ aÄŸrıları, multipl skleroz, kas hastalıkları gibi alanlarda hizmet verir. Psikiyatrinin ılgi alanları ıse genel olarak:

Depresyon,

Anksiyete (kaygı) bozukluğu (panik bozukluk,yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, sosyal fobi, travma sonrası stres bozukluğu),

Ä°ki uçlu bozukluk (manik depresif bozukluk, bipolar bozukluk),

Åžizofreni,

Alkol-madde bağımlılığı,

Cinsel ışlev bozuklukları,

Kişilik bozuklukları,

Yeme bozuklukları,

Histeri-konversiyon,

Hipokondriazis,

Tikler,

Yaşlılık psikiyatrisi-demans (bunama),

Uzun süren yas,

Dürtü kontrol bozuklukları gibi alanlardır.

Ruh ve beden saÄŸlığınız bir bütündür. Pek çok ruhsal belirti bedensel bir hastalığa, pek çok bedensel belirti de ruhsal bir hastalığa ışaret edebilir. Bedensel rahatsızlıklar gibi ruhsal rahatsızlıkların tanısı da sadece hekimler tarafindan konulabilir ve tedavisi hekim tarafından ya da hekim kontrolu altında yapılabilir. Psikiyatri uzmanları her türlü psikiyatrik uygulamaya ıliÅŸkin temel bilgi, beceri ve donanıma sahiptir. Ä°leri uzmanlık ıncelemesi, araÅŸtırma ya da tedavi-müdahale gerektiren durumları ayırtedip, gerekli önlemleri alarak yönlendirme yapabilir. Her türlü ruhsal sorun ve yakınmanın öncelikle tıp eÄŸitimi almış hekimlerce deÄŸerlendirilmesi gerekir, uygulanacak tedavi ÅŸekline sizinle birlikte sadece hekiminiz karar verebilir. Ruhsal rahatsızlıkların çoÄŸu ılaç tedavisi gibi biyolojik tedaviler ve/veya psikoterapi yöntemleri ıle baÅŸarıyla tedavi edilebilmektedir. Psikoterapi de tıbbi bir müdahaledir, ancak psikiyatri hekiminiz tarafından veya onun yönlendirmesiyle belirli bir terapi konusunda eÄŸitim ve yetkinliÄŸi olan bir klinik psikolog tarafından yapılabilir. Ruhsal durumunuza uygun olan tedavi ÅŸekline sizinle birlikte psikiyatri hekiminiz karar verir.

 

Türkiye Psikiyatri DerneÄŸi

Web Sitlerimiz: Antalya Terapi Psikiyatri | Antalya Cinsel Terapi | Neo Rezonans Antalya | Sevilay Zorlu