Ä°nsanoÄŸlunun kalbinde samimi olmak ve birbirlerini sevmek için duyulan arzular yatar. Evlilik bu yakınlık ve sevgiye duyulan gereksinimi karşılamak için tasarlanmıştır….
Sessiz kalma, çoÄŸu zaman, çiftler birbirleriyle konuÅŸurken ortaya çıkar. Taraflardan biri sanki bir taÅŸ duvara dönüÅŸmüÅŸ gibi kendini geri çeker. Genellikle karşısındakini dinleyen kiÅŸi, karşısında konuÅŸanın söylediklerine tepki verir, ona doÄŸru bakar, konuÅŸanın söylediklerini izlediÄŸini göstermek için "Evet..." ya da "Hı hı...” gibi birtakım ÅŸeyler söyler. Ancak taÅŸ duvarlaÅŸan kiÅŸi böyle bir geri bildirim vermez ve taÅŸ gibi sessiz kalır.
Kendini açma bazılarımıza zor gelir. Birçok yetiÅŸkin, düÅŸünce ve duygularını ifade etmenin teÅŸvik edilmediÄŸi, aksine kınandığı evlerde büyümüÅŸtür. Bir oyuncak istemek ailenin acıklı maddi durumu üzerine bir konferans dinlemektir.
Nitelikli sohbet yalnızca anlayarak dinlemeyi deÄŸil aynı zamanda kendini açıklamayı da gerektir. EÅŸlerden biri “eÅŸim keÅŸke konuÅŸsaydı, ne düÅŸündüÄŸünü ne hissettiÄŸini hiç bilmiyorum” dediÄŸindeaslında yakınlık kurma çabasındadır.
Hiçbirimiz duygularımızdan kopmuÅŸ deÄŸiliz. Fakat iletiÅŸime geçerken kiÅŸiliklerimizden etkilenerek bloke olabiliriz.
“Bir sorun mu var neden bu gece konuÅŸmuyorsun?” dediÄŸinizde, yanıtı “Hiçbir sorun yok. Bir sorun olduÄŸunu düÅŸünmene neden olan nedir?” olacaktır. Bu son derece dürüst bir yanıttır. Bu kiÅŸiler, genelde "yansız" davranmaya çalıştıklarını ve iÅŸlerin daha da kötüye gitmesini engellemeye çalıştıklarını söylerler. Ancak böyle davranmanın, karşısındakini onaylamadığını gösterdiÄŸini, araya bir soÄŸukluk girmesine yol açtığını ve bu davranışın, kendini beÄŸenmiÅŸliÄŸin bir dışavurumu ÅŸeklinde algılandığını fark etmezler.
Tepkisiz birine karşı konuÅŸmak insanı son derece kızdırır. ÇoÄŸu sessiz kalan kiÅŸi, eÅŸi kendisine kızdığında hiç tepki göstermez; kendi kendine homurdanır ya da hemen konuyu deÄŸiÅŸtirirler.
Ancak her nasıl olursa olsun, verilen ileti benzerdir: "Kendimi geriye çekiyorum, seninle anlamlı herhangi bir etkileÅŸime girmek istemiyorum." Bir çatışma doÄŸduÄŸunda, eÅŸlerden biri iletiÅŸime girmekten kaçarsa, evliliÄŸi yoluna koymak zorlaşır. Sizin ya da eÅŸinizin taÅŸ duvarlaÅŸmaya eÄŸilim gösterdiÄŸinizi düÅŸünüyorsanız, bir anlaÅŸmazlık ya da uzlaÅŸmazlılıktan sonra aÅŸağıdaki ölçeÄŸi uygulamalısınız. Hem siz bu ölçeÄŸi uygulamalısınız, hem de eÅŸiniz. EÅŸiniz uygulamak istemezse ikinci bir kez uygulamanızda o olsaydı nasıl yanıt verirdi, bunu göz önünde bulundurarak bütün soruları yeniden yanıtlayın.
"TAÅžDUVARLAÅžMA" ÖLÇEĞİ (Gottman)
Bu ölçek, evlilik içi çatışmalarda taÅŸ duvarlaÅŸmaya eÄŸilim gösterip göstermediÄŸinizi ölçmek içindir. Her bir yargı için genelde katılıp katılmadığınıza baÄŸlı olarak "evet" ya da "hayır" yanıtı verin.
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
SİZ: Evet Hayır EŞİNİZ: Evet Hayır
DeÄŸerlendirme:Dört maddeye ya da daha çoÄŸuna "evet" yanıtı vermiÅŸseniz, büyük bir olasılıkla taÅŸ duvarlaÅŸan biri olmaya adaysınız demektir.
Ä°htiyacımız olan sevgi, özgüven, deÄŸerli hissetmektir. EÄŸer eÅŸiniz tarafından sevildiÄŸinizi hissederseniz, sevdiÄŸinizin size bir zarar vermeyeceÄŸini bilerek rahatlayabilirsiniz. Onun yanında kendinizi güvende hissedebilirsiniz.
YaÅŸamın baÅŸka alanlarında hasetle karşılaÅŸabilirsiniz. Ä°ÅŸinizde birçok belirsizlikle yüzyüze gelebilirsiniz. Özgüven duygunuz eÅŸinizin sizi sevdiÄŸi gerçeÄŸiyle beslenir. “EÄŸer o beni seviyorsa, ben sevilmeye deÄŸer olmalıyım. Annem ve babam bana, kendi deÄŸerim konusunda olumsuz ve karışık mesajlar vermiÅŸ olabilirler.”
Olgun aÅŸk iliÅŸkisi, iyi bir iletiÅŸim, geçmiÅŸ travmalarımızın onarılmasında en etkili terapi olabilir.
Uzm.Dr. Sevilay ZORLU
Psikiyatrist & Psikoterapist
www.antalyaterapipsikiyatri.com
facebook.com/antalyaterapipsikiyatri
Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.
1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5
Tel: 0 (242) 316 98 99
Neo Rezonans hakkında detaylı bilgi için
Neo Rezonans Antalya
sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Copyright © 2015 Antalya Terapi Psikiyatri. Web Programlama - Maxantalya