drsevilayzorlu@gmail.com
TEL : 0242 316 98 99
Cetad Antalya Bölge Temsilcisi
KİŞİSEL GÜÇLERİNİZİN FARKINDA MISINIZ?

kisiselgucKİŞİSEL GÜÇLERÄ°NÄ°ZÄ°N FARKINDA MISINIZ?

 “DiÄŸer insanlara gerçek deÄŸerler katabilmek için ve dünyada elinden gelen katkıyı en iyi ÅŸekilde verebilmen için, önce bir insan olarak kim olduÄŸunu anlaman gerekir” Sharma

ÇoÄŸu zaman kendimizi tanımadan kendimizle yabancılaÅŸabiliyoruz. Bazen de BÄ°Z olmaya çalışırken BEN olmayı unutabiliyoruz.

Kendi gerçek kiÅŸiliÄŸimizi saklayarak yüksek bir bedel öderiz. Ölüm gibi büyük bir kayıptır bu. Ä°çtenlik, zevk, güven ve yakınlık hepsi kaybolur. Korunaklı kendi içine kapalı bir kabuk kalır geride. KiÅŸi SAHTE BÄ°R KENDÄ°LÄ°K oluÅŸturur. Sahte kendilik daha serttir, sınırları daha az geçirgendir ve yara alma riski daha düÅŸüktür. Dış kabuk ne kadar sert olursa olsun, derinlerde bir yerde kiÅŸinin GERÇEK KENDÄ°LİĞİNÄ° kaybetmiÅŸ olmasının yası vardır… Vitrinde her ÅŸey yolunda gidiyor gibi görünür, esas sorun kaynaklarına hiç deÄŸinilmez.

Her ÅŸey yolundaymış gibi devam ederiz yolumuza. Yolculuk sırasında tökezlediÄŸimiz zorlandığımız anlar olabilir. Bazen yaÅŸamsal krizleri atlatırız bazen de zorlanırız. Kimi zaman elimizden tutacak birisi vardır kimi zaman da yalnızızdır. KaybettiÄŸimizi fark edemediklerimizi bulmak için çabalamaya baÅŸlarız. Gücümüzün tükendiÄŸini yolun sonuna geldiÄŸimizi hissedebiliriz. Her yaÅŸadığımız acıdan güçlenerek donanımlı bir ÅŸekilde çıkarak hayata tutunmaya devam edebiliriz. Kendi içsel güçlerimizi keÅŸfedebiliriz…

KİŞİSEL GÜÇLERÄ°MÄ°Z NELERDÄ°R ?(Martin Seligman )

   1.MERAK,DÜNYAYA DUYULAN Ä°LGÄ°;

Merak yeni bilgiler öÄŸrenmeyi saÄŸlar ve kiÅŸinin önyargılı olduÄŸu anlarda  görüÅŸ açısını geliÅŸtirerek önyargılarından kurtulmasını saÄŸlar. Merak boyutunun karşı ucunda ÇABUCAK CANI SIKILMA yer alır.

   2.ÖÄžRENME Ä°STEĞİ:

Dışarıdan sizi zorlayan hiçbir etken olmamasına raÄŸmen belirli alanlarda bilgi edinmeyi istemektir, bundan hoÅŸlanmaktır.

   3.USLAMLAMA,ELEÅžTÄ°REL DÜÅžÜNME AÇIK GÖRÜÅžLÜLÜK:

Uslamlamak demek, bilgiyi nesnel ve akılcı bir biçimde incelemek demektir.Bir konuyu enine boyuna düÅŸünüp inceleyerek karar vermektir.Bu açıdan bakıldığında uslamlamak eleÅŸtirel düÅŸünmekle eÅŸanlamlıdır.

   4.YARATICILIK,ÖZGÜRLÜK,YOL YORDAM BÄ°LGÄ°SÄ°:

Her şeyi alışagelmiş yollardan değil kendinizden bir şeyler katarak yapmanız anlamına gelir.

   5.DUYGUSAL ZEKA:

Kendinizi ve diÄŸer insanları harekete geçiren etkenleri ve baÅŸkalarının duygularını ayırt edebilmeniz ve bunlara doÄŸru tepkileri verebilmeniz demektir. Öte yandan, kendi duygularını anlayabilme ve bu bilgiyi davranışları anlamak ve yönlendirmek için kullanma yeteneÄŸinden oluÅŸur.Sözü edilen bu gücün bir baÅŸka yönüde kiÅŸinin kendini becerilerini ve ilgi alanlarını bunları en üst düzeyde kullanabileceÄŸi ortamlara sokmasıdır.Ä°ÅŸinizi yakın iliÅŸkilerinizi ve boÅŸ zaman etkinliklerinizi en iyi yeteneklerinizi her gün iÅŸe koÅŸabileceÄŸiniz bir biçimde seçip seçmediÄŸiniz bu arada önemli ölçüde belirleyici olur.Ä°ÅŸ doyumu en yüksek olan insanların en iyi yaptıkları ÅŸeyleri her gün yapmalarına olanak tanınan insanlar oldukları bulunmuÅŸtur.

   6.BAKIÅž AÇISI:

DiÄŸer insanların sorunlarını çözmek ve yeni bir bakış acısı kazanmak için sizin deneyimlerinize baÅŸvurmasıdır. Dünyaya bakışınızın size ve diÄŸer insanlara anlamlı gelmesidir.

   7.YİĞİTLÄ°K VE YÜREKLÄ°LÄ°K:

Yürekli insan korkunun duygusal ve davranışsal öÄŸelerini ayırt edebilir ve yaÅŸadığı öznel belirtilere karşın davranışsal olarak kaçma yanıtı vermeden, korku uyandıran sorunla yüzleÅŸeblir. Ancak bu yaklaşım korkusuzluk, gözü karalık, düÅŸüncesizlik demek deÄŸildir; ancak  duyulan korkuya karşın göz korkutucu duruma karşı durabilmek bir yürekliliktir.

   8.AZÄ°M ÇALIÅžKANLIK;

Çalışkan insanlar zorlu tasarıları üstlenirler ve bunları bitirirler. Ä°ÅŸlerini yaptıkları sırada da yaÅŸam sevinçlerini yitirmezler ve yakınmazlar.

   9.BÜTÜNLÜK, DOÄžRULUK,DÜRÜSTLÜK:

Ä°çten ve yapmacıksız insanlar gerçek insanlardır. Ä°nsanın baÅŸkalarına karşı dürüst olabilmesinin önkoÅŸulu önce kendisine karşı dürüst olabilmesidir. Kendilerine karşı dürüst olabilen insanlar baÅŸkalarına karşı kendiliÄŸinden dürüst olurlar.

   10.BAÅžKALARINA KARÅžI Ä°NCELÄ°KLÄ° VE SAYGILI DAVRANMA, Ä°NCELÄ°K VE ELÄ°AÇIKLIK:

BaÅŸkalarına incelik gösteriyor ve saygılı bir biçimde davranıyorsanız hiçbir uÄŸraşınız sizi iyilik yapmaktan alıkoymaz. Tanımadığınız insanlar için bile iyilik yapmaktan doyum alırsınız. BaÅŸka insanların çıkarlarını en az kendi çıkarlarınız denli düÅŸünmenizdir. Kendinizi,karşınızdakinin yerine koyma ve ona anlayış gösterme gücüdür.

   11.SEVMEK VE SEVÄ°LMEYE Ä°ZÄ°N VERME:

DiÄŸer insanlarla yakın ve özel iliÅŸkilere deÄŸer vermeniz demektir. Derin ve kalıcı duygular beslediÄŸiniz insanların size karşı aynı olumlu duyguları beslemeleridir.

   12.YURTTAÅžLIK, ÖDEV DUYGUSU, TAKIM ÇALIÅžMASI, BAÄžLILIK:

Takıma içtenlikle baÄŸlı ve kendi takımına adamış biri olmanız her zaman üzerinize düÅŸeni yapmanız ve takımın baÅŸarısı için çalışmanız anlamına gelir. Takımda,yetkili konumunda ki kiÅŸilere gereken saygıyı göstermenizi ve kendi kiÅŸiliÄŸinizi takımın oluÅŸturduÄŸu bütünlük içinde eritmenizi gerektirir.Ancak bu,düÅŸünmeden ve kendiliÄŸinden söz dinlemeyi gerektiren bir durumda deÄŸildir.

   13.ADÄ°L OLMAK VE EŞİTLÄ°K:

KiÅŸisel duygularınızın diÄŸer insanlarla ilgili olarak aldığınız kararları etkilemesine izin vermemeniz, herkese benzer fırsatları tanımanız anlamına gelir.Tanırsanız da bütün insanların iyiliÄŸini kendi iyiliÄŸiniz denli önemsiyorsunuz demektir.KiÅŸisel önyargılarınızı bir yana bırakıp herkese eÅŸit davranabiliyor olmanız demektir.

   14.ÖZDENETÄ°M:

GerektiÄŸinde içsel dürtülerinizi denetim altında tutup bir takım zorlanmalara gelebilmenizdir.Neyin doÄŸru olduÄŸunu bilmek ayrıdır,bunu yaÅŸama geçirebilmek ayrı..Uzun erimli getiriler için, kısa erimli dürtülere karşı koyabilmeyi de kapsar.

   15.ÖNDERLÄ°K:

Bir takım giriÅŸimlerde bulunmakta ve diÄŸer insanları katarak bunların gerçekleÅŸmesini saÄŸlamakta baÅŸarılı olmak demektir.

   16.SAÄžDUYU,ÖVGÜYLE KARÅžILAÅžABÄ°LME,ÖNLEMLÄ° DAVRANMA:

SaÄŸduyu, doÄŸru, gerçekci,akla uygun ve yerinde yargılarda bulunma yeteneÄŸidir.SaÄŸduyulu insanlar ileri görüÅŸlüdür  ve hemen karar vermezler.Birden oluÅŸuveren düÅŸüncelerini yeterince tartmadan yaÅŸama geçirmezler.

   17.ALÇAKGÖNÜLLÜLÜK,GÖSTERÄ°ÅžSÄ°ZLÄ°K VE YALINLIK:

Hep göz önünde olmayı istemiyor, baÅŸkalarının kendi adlarına konuÅŸmasına izin veriyorsanız alçakgönüllüsünüz demektir.Alçak gönüllü insanlar kendi yengileri ve yenilgilerini çok önemli bulamazlar.GösteriÅŸsiz ve yalındırlar.

   18.GÜZELLİĞİN DEÄžERÄ°NÄ° BÄ°LME:

DoÄŸada sanatla bilim de ya da sıradan gündelik olaylarda bir deÄŸerbilirlik gösterebilmeniz demektir. DeÄŸer bilenler yaÅŸadıkları duygularla yücelirler.

   19.GÖNÜL BORCU DUYMA:

Mutlu olaylardan yapılagelmiş olan iyiliklerden dolayı hoşnutluk duyumsamak ve bunu başkalarına da bildirmek anlamına gelir.

   20.UMUT, Ä°YÄ°MSERLÄ°K, GELECEÄžE DÖNÜKLÜK:

Umut iyimserlik ve geleceÄŸe dönüklük, geleceÄŸe karşı olumlu bir tutum sergilediÄŸini gösterir. Gelecekte iyi ÅŸeyler olacagını beklemek, çok çalışınca bunları elde edeceÄŸini düÅŸünmek ve geleceÄŸe iliÅŸkin tasarıları olmak yaÅŸam sevincini duymanızı ve amaca yönelik bir yaÅŸam sürmenizi saÄŸlar.

   21.AMAÇ DUYGUSU:

Evrenin içinde konumunuzu belirleyen açık bir yaÅŸam felsefenizin olması demektir. YaÅŸama anlam yükleyebilmek demektir.

   22.BAÄžIÅžLAYICILIK:

Ä°nsanlar bağışlayıcı oldukları zaman incindikleri kiÅŸiye karşı duygularını deÄŸiÅŸtirerek onlara karşı dolasıyla dünyaya karşı daha olumlu bir tutum geliÅŸtirirler. Ä°çsel güçlerini ödeÅŸmek üzere harcamazlar.

   23.OYUNCULUK VE GÜLMECE:

GerektiÄŸinde yaÅŸamın hafif yanını görmeyi kolaylıkla baÅŸarmak her ÅŸeyi gereÄŸinden çok önemsememek demektir.

   24.Ä°STEK,TUTKU,ÇOÅžKU:

GiriÅŸtiÄŸi eylemlere kendini tam olarak verme isteÄŸi gösteriyor ve verebiliyor olmak demektir. YaÅŸam sevinciyle dolu olmak demektir. BulunduÄŸu etkinliklerde gösterdiÄŸi tutkuyu baÅŸkalarına da bulaÅŸtırabiliyor olmak demektir. Esin kaynaklarının olması, bunlardan esinlenmek demektir.

KENDÄ°NÄ°ZÄ° DEÄžERLENDÄ°RÄ°N

Her insanın bütünlüÄŸünü oluÅŸturan birkaç gücü vardır. Bunlar bir insanın ayırımında olarak sahip olduÄŸu, beÄŸendiÄŸi ve her gün kullandığı güçlerdir. Yukarıda sözü edilen güçlerin sizde bulunup bulunmadığını sınamak için, aÅŸağıdaki ölçütlerin olup olmadığını sorgulayabilirsiniz;

   1.Özgürlük duyusu(Bu gerçekten benmiyim!)

   2.Bu gücü kullanırken çoÅŸkuyu duymak

   3.Bu gücü ilk uygulama aÅŸamasında onu çabuk öÄŸrendiÄŸini görmek

   4.Bu gücü yaÅŸama geçirmenin sürekli yeni yollarını öÄŸrenmek

   5.Bu gücü kullanmak için yeni yollar arayıp durmak

   6.Bu gücü kullanırken bir kaçınılmazlık duygusuna kapılmak(Beni durdurmayı bir deneyin bakalım!)

   7.Bu gücü kullanırken tükendiÄŸini deÄŸil, canlandığını hissetmek

   8.Bu gücün çevresinde dönen kiÅŸisel tasarılar yaratmak ve bunlarla uÄŸraÅŸmak

   9.Bu gücü kullanırken sevinç duymak, çoÅŸmak, hatta kendinden geçmek

Bu ölçütlerden biri ya da birden çoÄŸu en iyi güçlerinize uyuyorsa söz konusu güçler sizin güçlerinizdir. Bunları olabildiÄŸince sık ve olabildiÄŸince çok ortamda kullanmalısınız.

Ä°yi bir yaÅŸam, yaÅŸamın baÅŸlıca alanlarında beliren güçlerinizi her gün yeniden kullanmaktan mutluluk duymaktan oluÅŸur. Aynı güçleri, bilgiyi, gücü ya da iyiliÄŸi artırmak için kullanmak daha anlamlı bir yaÅŸam sürmenin bir koÅŸuludur. Dolasıyla yaÅŸama bir anlam yüklenmiÅŸ olur.

 

Uzm.Dr. Sevilay ZORLU

Psikiyatrist &  Psikoterapist

www.antalyaterapipsikiyatri.com

www.antalyacinselterapi.com

facebook.com/antalyaterapipsikiyatri

Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.

1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5

Tel: 0 (242) 316 98 99

Web Sitlerimiz: Antalya Terapi Psikiyatri | Antalya Cinsel Terapi | Neo Rezonans Antalya | Sevilay Zorlu