drsevilayzorlu@gmail.com
TEL : 0242 316 98 99
Cetad Antalya Bölge Temsilcisi
SANAT TERAPÄ°SÄ°
SANATLA TERAPÄ° ve YARATICILIK

SANATLA TERAPÄ° VE YARATICILIK

Sanat hınzır ve utangaç bir dışavurumcudur. Evrendeki 7 ses ve 7 rengin
etkileÅŸiminden doÄŸan sihir insanın da hallerini yansıtır ve… ”
Sanat terapileri ve sanatla çalışmalar, uygulamalı psikoloji hizmetleri içinde gerek tanıma ve tanımlama, gerekse geliÅŸtirme ve deÄŸiÅŸtirme amaçlarıyla yer alır. Özel yöntemler, teknikler ve problemin niteliklerine duyarlı projelerle uygulanır.

SANAT VE PSÄ°KOTERAPÄ°

Sanat ve Psikoterapi yapısal olarak benzerler. Her ikisinde de Ä°ÇE ATILMIÅž veya Ä°ÇE ALINMIÅž YAÅžANTILARIN, ŞİMDÄ° VE BURADAKÄ° yaÅŸantıya etkileri, yansımaları vardır.
Ä°çe atım, sanatın içeriÄŸini, içe alım süreci ise biçim ve tarzını oluÅŸturur. Ä°çe atılmış yaÅŸantılar bir yolla dışa vurulamazsa ruh saÄŸlığı risk altındadır. Sanat, bu riske karşı koruyucu iÅŸlev görür.
Psikoterapi ve eÄŸitim ( insan geliÅŸimi ve saÄŸaltımı ) alanında içe atılmış, birikmiÅŸ olanların üstüne saÄŸlıklı bir yapı inÅŸa edilemez. Gerek terapist gerekse eÄŸitimci, öncelikle kiÅŸinin Ä°Ç DÜNYASINI, DUYGU, DÜÅžÜNCE VE DAVRANIÅž PATERNLERÄ°NÄ° TANIMAK, GELİŞİMÄ° BU PATERNLERDEN YOLA ÇIKARAK TASARLAMAK durumundadır. Ä°ÅŸte sanatla çalışma, bu tanıma sürecini kolaylaÅŸtırma ve hızlandırma iÅŸlevi görür.
Sanatla tedavi, sanatın tedavi ve eÄŸitimde kullanımı ve/ya art terapi hizmetinin rehabilitasyon hizmetinden farklı bir yetkinlik, sorumluluk ve yükümlülük taşıması gereklidir.
Öte yandan travma açısından fazlasıyla risk taşıyan ülkemiz insanına götürülecek ruh saÄŸlığı hizmetlerinin gerek koruma gerekse iyileÅŸtirme yönünde var olandan daha yoÄŸun bir kapsam ve hız kazanmasına ihtiyaç vardır.

HER Ä°NSAN YARATICI DOÄžAR, SOSYAL UYUMU KAZANIRKEN BU YETÄ°YÄ° KAYBEDER.

Ä°nsan, doÄŸası gereÄŸi toplumsal bir yapı içinde geliÅŸebilir. Çevreye adaptasyon için geçirmesi gereken süre diÄŸer canlılardan hem çok daha uzun ve hem de bir hayli zorludur. Dünyaya davet edilen yeni neslin türün devamını saÄŸlamak yanında kültürün taşıyıcısı olmak gibi bir görevi vardır. Ä°çinde doÄŸup büyüdüÄŸü çevrenin biçimlendirici, belirleyici etkisi ile insan, kendini yetiÅŸtirenlere benzemek durumunda kalır.Yine kültürün etkisi ile doÄŸuÅŸtan getirdiÄŸi yaratıcı potansiyeli yavaÅŸ yavaÅŸ kaybeder. Konservatif kültürün önerdiÄŸi yolları yürür, aynı kültürün araçlarını benimser ve yalnızca çevresinde var olan olanakları kullanır.. Aslında güvenli görünen bu uyum hali, bir yandan da yaratıcılığı kısıtlar ve hatta köreltir. KiÅŸi, karşılaÅŸtığı yeni ve özel durumları algılama, tanımlama gibi yetilerini yavaÅŸ yavaÅŸ kaybeder. Problem çözme ve risk yönetimi becerileri zayıflar. Kendi gücüne olan güveni giderek kırılır. YaÅŸla birlikte ortaya çıkan depressif özellikler kiÅŸiliÄŸe hakim olur. Yeni uyaranlara kapanma olarak kendini gösterebilen bu tablo yaÅŸlılığa giderken hızla artar ve bir tür bunaklık hali yerleÅŸir. Giderek daha sık rastlanan Alzheimer hastalığında biyolojik etmenler kadar, (belki onlardan daha çok) psikolojik ve sosyal koÅŸullanmaların rolü vardır. Yaratıcılığı hiç ön görmeyen toplumsal beklentiler, moda, herkesin birbirine benzemesini öneren ve onaylayan kültür, insanın yavaÅŸ yavaÅŸ yok oluÅŸudur aslında.
SANAT, DIŞAVURUMCU NİTELİĞİ İLE YENİLENMEYİ VE KENDİNİ YENİDEN YARATMAYI SAĞLAR

Kültürün biçimlendirici etkileri sosyal yaÅŸamın zorunlu bir parçasıdır. Ä°çinde bulunduÄŸumuz insan topluluÄŸuna ihtiyacımız vardır ve bazı ortak paydalar ile birlikte yaÅŸanabilir ancak. Tabi ki sosyal yaÅŸam bazı yaÅŸantıları içe atıp katlanarak sürmektedir. Bu zorluklar ister istemez yaÅŸanacaktır. Anne ile çocuÄŸun iliÅŸkisinden, aile içi iliÅŸki dinamiklerine kadar giden, okullardan baÅŸlayarak tüm kurumsal yapılanmalarda kiÅŸiler arası iliÅŸikleri belirleyen görünür ve görünmez pek çok kural var. KuÅŸkusuz kuralların olması zorunlu. Bizleri korumak için! Ä°ÅŸimize gelmeyen pek çok ÅŸeye katlanmak durumundayız. Bunları içimize atarız ve sürekli birikirler. Birikmesi sorun deÄŸil aslında. J.L.Moreno yaratıcılık için malzeme olarak görür bu birikenleri. Burada YARATICILIK, KENDÄ° Ä°ÇÄ°N KENDÄ° ZAMANINI DOÄžRU KULLANMAK, KENDÄ° YAÅžAM ENERJÄ°SÄ°NÄ° Ä°STEDİĞİ YÖNDE ÜRETKEN KILMAK, RUHSAL DÄ°NGÄ°NLÄ°K, RUHSAL VE BEDENSEL SAÄžLIK Ä°ÇÄ°N KEYÄ°FLÄ°, ESPRÄ°LÄ° BÄ°R Ä°NSAN HALÄ°NE GELMEK anlamındadır.
Art terapi/sanatla tedavi ve/ya eÄŸitim bireyin yaratıcılığını tetikleyip, ortaya çıkarırken aynı zamanda kiÅŸinin “BÄ°R” ve “BÄ°RLÄ°KTE OLMA” kapasitesini geliÅŸtirebilir.
Sanatla çalışma KORUYUCU VE Ä°YÄ°LEÅžTÄ°RÄ°CÄ° RUH SAÄžLIÄžI Ä°ÅŸlevlerini içerir.
Ailelerden, okullara, öÄŸretmenlerin yetiÅŸtirilmesinden iÅŸ ve çalışma ekiplerinin oluÅŸumuna kadar her türlü kurumsal ortamda var olan bütün iÅŸleyiÅŸ korunurken insanın birey olarak mutluluÄŸu ve ruhsal saÄŸlığı da korunabilir.
EÄŸitim, yönetim, iÅŸleyiÅŸ, yapılanma ve yeniden yapılanmalarda durumsal analizler, veri toplama deÄŸerlendirme ve iyileÅŸtirici önlemlerin planlanıp uygulanması, art terapi yöntemleriyle saÄŸlanabilir. AlışılagelmiÅŸ analiz ve deÄŸiÅŸim metotlarının aksine zaman tasarrufu saÄŸlamak ve deÄŸiÅŸime dirençli yapıları eÄŸlenceli bir çerçevede çözmek mümkündür.
Özellikle psikodinamik, fenomenolojik ve geliÅŸimsel kuramları temel alan felsefi yaklaşımlar ve yönelimler içinde ve bu yönelimleri benimsemiÅŸ olan çalışmacıların kullanabileceÄŸi tekniklerle uygulanır.
YaÅŸamın resmi, geçmiÅŸin renkleri ve geleceÄŸin ritmini birlikte yoÄŸurup bizden sonraya kalacak deÄŸerli bir eser olabilir aslında…

SANATLA TERAPİ VE YARATICILIK EĞİTİMİ

Gereksinim ve Ä°çerik :

Sanat ve Psikoterapi yapısal olarak benzerler. Her ikisinde de içe atılmış veya içe alınmış yaÅŸantıların, ÅŸimdi ve buradaki yaÅŸantıya etkileri, yansımaları vardır. Içe atım, sanatın içeriÄŸini, içe alım süreci ise biçim ve tarzını oluÅŸturur. Ä°çe atılmış yaÅŸantılar bir yolla dışa vurulamazsa ruh saÄŸlığı risk altındadır. Sanat, bu riske karşı koruyucu iÅŸlev görür. Psikoterapi ve eÄŸitim ( insan geliÅŸimi ve saÄŸaltımı ) alanında içe atılmış, birikmiÅŸ olanların üstüne saÄŸlıklı bir yapı inÅŸa edilemez. Gerek terapist gerekse eÄŸitimci, öncelikle kiÅŸinin iç dünyasını, duygu, düÅŸünce ve davranış paternlerini tanımak, geliÅŸimi bu paternlerden yola çıkarak tasarlamak durumundadır. Ä°ÅŸte sanatla çalışma, bu tanıma sürecini kolaylaÅŸtırma ve hızlandırma iÅŸlevi görür.
Sanatla tedavi, sanatın tedavi ve eÄŸitimde kullanımı ve/ya art terapi hizmetinin rehabilitasyon hizmetinden farklı bir yetkinlik, sorumluluk ve yükümlülük taşıması gerekliliÄŸi vardır.
Öte yandan travma açısından fazlasıyla risk taşıyan ülkemiz insanına götürülecek ruh saÄŸlığı hizmetlerinin gerek koruma gerekse iyileÅŸtirme yönünde varolandan daha yoÄŸun bir kapsam ve hız kazanmasına ihtiyaç vardır.
Bu programın geleceÄŸe dönük olarak pek çok iÅŸlevi birlikte üstelenmesi ümidini taşımaktayız.
Ustalarla buluÅŸma :
Program her sanat dalında yetkinliÄŸi bilinen sanatçıların da sürenin üçte biri oranında katılımı ile gerçekleÅŸecektir.
(*) Psikiyatrist, UludaÄŸ Üniversitesi Psikiyatri A.B.D. BaÅŸkanı, (diÄŸerleri eklenecek………..)
(**) Kln. Psk. Marmara Üniversitesi EÄŸitim Bilimleri Enstitüsü ÖÄŸretim Üyesi, Prof. Dr. A. Özbek Enstitüsü Psikodrama ÖÄŸr. Üyesi

Programın hedefleri:
1) Psikiyatri alanlarında verilmekte olan hizmetlere katkı sağlamak,
2) Psikoterapi ve/veya eÄŸitim alanlarında çalışanlara yaratıcılık ve yetkinlik kazandırmak,
3) Sanat ve psikoterapi alanlarında var olan “dışavurum” sürecini kuramsal ve teknik olarak tanıma ve tanımlama becerisi geliÅŸtirmek
4)Özellikle psikotik süreçte (hasta ve ailede )bozulan yaÅŸam kalitesini iyileÅŸtirmek ve hatta üretkenliÄŸi geliÅŸtirmek/arttırmak

EÄŸitimde yer alacak yöntemler :

Terapistin en değerli aracı kendi kişiliğidir. Sanat terapisti ve/ya art terapist
yetiÅŸtirme amaçlı olan bu eÄŸitim programı da bilinen tüm terapist yetiÅŸtirme programlarında olduÄŸu gibi terapistin kendi kiÅŸiliÄŸi, kendi kiÅŸisel geliÅŸimi üzerinden öÄŸrenme süreçlerini içerecektir.
ÖÄŸretimde öncelikle uygulamalar yer almakta, uygulamaların verileri ile kuramsal baÄŸlantılara ve tanımlara geçilmektedir. (tümevarım, tümdengelim ve çıkarsama yöntemleri döngüsel olarak kullanılacaktır)
Katılımcılar her katılımda kendileri üzerinden kazandıkları deneyime dayanarak kendi çalışma alanlarında deneme ve uygulamalar yapmak sureti ile eÄŸitim boyunca süpervizyon alma ÅŸansı yakalayacaklardır.

Teknikler

Art –terapi eÄŸitim programında öncelikli hedef sanatsal dışavurumun psikoterapötik ve/ya geliÅŸimsel etkileÅŸimlerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla katılımcıların önceden var olan psikoterapi ve eÄŸitim oryantasyonları da dikkate alınarak sanatla çalışmanın psikoterapi, eÄŸitim, yetiÅŸtirme ve insan kaynağı geliÅŸtirme amaçları yönünde uygulanmasını saÄŸlayacak teknik buluÅŸmalara yer verilecektir. Sanat ve psikodrama, Gestalt teknikleri ve psikanalitik oryantasyonlu bakış üzerine kombinasyonlar amaçlanmaktadır.
Her bir alan için ayrılmış olan 30 saat (üç birim) lik sürenin bir birimi ustalarla buluÅŸma için ayrılmıştır. Bu bölümde katılımcılar sanatçılarla iÅŸbirliÄŸi yapabilme ve sanatı bizzat aktif olarak üretebilme/yaÅŸayabilme deneyimleri kazanacaklardır.
Hedeflenen katılımcılar ve ön koÅŸullar:
Psikiyatri uzmanlığı almış ve/ya uzmanlık eÄŸitimi devam eden hekimler,Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Tıp, Fizyoterapi, Yüksek hemÅŸirelik (Psikiyatri HemÅŸireliÄŸi koÅŸulu ile) ve/ya eÄŸitim alanlarında en az lisans mezunu olanlar (okul öncesi eÄŸitim, sınıf öÄŸretmenliÄŸi ve sanat alanları dahil)
Ruh saÄŸlığı ve Ä°nsan kaynağını geliÅŸtirme/iyileÅŸtirme amaçlı tüm çalışmaların ekip sistematiÄŸi içerisinde yürütülmesi gerekmektedir. Programa kabul edilecek katılımcıların çeÅŸitliliÄŸi aynı alanda deÄŸiÅŸik disiplinlerden gelen profesyonellerin ekip oluÅŸturabilme ve birlikte üretebilme deneyimi kazanmalarını saÄŸlamaktadır.
Grupla çalışma tekniklerinin uygulanabilmesini de amaçlayarak 20 kiÅŸilik kontenjan düÅŸünülmüÅŸtür. bir eÄŸitim grubu en az 18, en çok 24 kiÅŸiden oluÅŸur. (Bu sayılar ikili ve üçlü alt çalışma grupları yapabilme amaçlıdır.)
Tüm programa devam zorunludur. Makul nedenlerle kaçırılmış olan eÄŸitim seansları için katılımcı telafi programı almak zorundadır.Mezuniyet için her katılımcı çalışmalarından örneklerin yer aldığı bir yayın (tez) hazırlamalıdır.



Web Sitlerimiz: Antalya Terapi Psikiyatri | Antalya Cinsel Terapi | Neo Rezonans Antalya | Sevilay Zorlu