drsevilayzorlu@gmail.com
TEL : 0242 316 98 99
Cetad Antalya Bölge Temsilcisi
DEPRESYON
DEPRESYONDA MISINIZ?

            Öylesine acı çekiyorum ki sanki damarlarımda binlerce cam kırıkları bütün bedenimi dolaşıyor. Çok canım yanıyor, sanki ruh kanseriyim. Artık hayatın, yaÅŸamanın anlamı kalmadı, hiçbir ÅŸeyden zevk alamıyorum.Eskiden keyif aldığım hiçbir ÅŸeyi yapmak istemiyorum, arkadaÅŸlarımı, akrabalarımı görmek istemiyorum. Sese, kalabalığa tahammülüm, insanlarla konuÅŸmaya gücüm yok. Geceler kabus gibi. Gece olmadık saatlerde uyanıyorum herÅŸey gözümde büyüyor, yaÅŸadıklarımın hep negatif yönlerini düÅŸünüyorum, bütün sorunlar çözümsüz,sürekli düÅŸünüyorum, içinden çıkamıyorum.Yatağın içinde uyumaya çalışırken bitkin düÅŸüyorum. Sabah olunca da kalkmak istemiyorum. Hiçbir ÅŸey yapmak gelmiyor ki içimden Ä°ÅŸimde eskiden çok baÅŸarılıyken hatalar yapmaya baÅŸladım. Dikkatimi toparlayamıyorum,konsantre olamıyorum. Ä°ÅŸ arkadaÅŸlarım “neyin var “ diye soruyorlar. Ailemi ihmal ettim. Çocuklarıma eÅŸime öfkeli davranıyorum, kalplerini kırıyorum, sonra da çok üzülüyorum, piÅŸman oluyorum. Kendime söz veriyorum onları kırmayacağım diye ama yapamıyorum. ÇektiÄŸim acı o kadar büyük ki bazen ölsem de kurtulsam düÅŸünceleri geçiyor aklımdan. Dini inaçlarım engel oluyor.Çocuklarımın bana ihtiyacı var.Onların yanında olmalıyım. Ä°nsanlar psikiyatriste giderlerdi onları anlayamazdım. Bir gün benim de psikiyatriste gidebileceÄŸim aklıma gelmezdi, çözümsüzlük içerisindeyim, yardımınıza ihtiyacım var. Doktor hanım sizce düzelebilir miyim, durumum çok mu ağır?”

 

DEPRESYONUN BÄ°LÄ°ÅžSEL BÄ°LEÅžENLERÄ°:

Ä°nsanlar karşılaÅŸtıkları olaylara yükledikleri olumsuz ve çarpıtılmış anlamlardan dolayı depresyona girerler. Yanıltıcı olan ve kiÅŸiyi yanlış yönlendiren bu görüÅŸ ve düÅŸünceler, gerçek gibi görünürlerse de aslında hiç de öyle deÄŸildirler. KiÅŸiler karşılaÅŸtıkları olayın önemini gözlerinde büyütürler ve çıkardıkları anlamları genelleÅŸtirme eÄŸilimide olurlar. Böyle olunca saÄŸduyuyla düÅŸünme ve saÄŸlıklı akıl yürütme ortadan kalkar.

KiÅŸinin KENDÄ°SÄ° ,ÇEVRESÄ° VE GELECEĞİ ile ilgili düÅŸünce çarpıtmaları – yanlışları BÄ°LÄ°ÅžSEL ÜÇLÜ  olarak tanımlanır. Tetikleyici bir yaÅŸam olayından sonra kendiliÄŸinden uyarılır ve düÅŸünceler bilinçli ayrımında olmada otomatik olarak akıp gider.KiÅŸinin algı dünyası ve bedeninde yapacağı olumsuzluÄŸu yapar.

DüÅŸüncelerimiz giydiÄŸimiz giysiler gibidir, istersek bunları deÄŸiÅŸtirip yeni bir kılığa bürünebiliriz.Üzerimize daha oturan ve daha güzel bir görünüm saÄŸlayan giysileri seçmek bizim elimizdedir. Benzer biçimde depresyon düÅŸünceleri alt edilirse, depresyon duyguları da alt edilmiÅŸ olur.

Daha önce hiç depresyona girmemiÅŸ biri, depresyondaki kiÅŸilerin nasıl olup da depresyon düÅŸünceleri içinde olduÄŸunu anlamayabilir. DüÅŸüncelerinin gerçek dışı olduÄŸunu ve içinde bulundukları durumun sürüp gitmesine yol açtığını nasıl göremediklerine ÅŸaşırırlar. Depresyon düÅŸünceleri gibi duyguları da birbiriyle ilintilidir.

Depresyonu baÅŸlatan tetikleyici yaÅŸam olayları olabilir.Umulan ya da beklenilen bir ÅŸeyin elde edilememesinden dolayı bir düÅŸ kırıklığı yaÅŸanabilir. Ancak kiÅŸi kendi kendine buna katlanamayacağını söyleyebilir. Burada kiÅŸinin katlanamadığı nedir? UmduÄŸu ya da istediÄŸi ÅŸeyin olmaması mı yoksa bunun sonucunda yaÅŸadığı sıkıntı mı?

Depresyonla ilgili düÅŸünceler biliÅŸsel konularına göre ayrılacak olursa;

  • ÇÖZÜMSÜZLÜK, ÇARESÄ°ZLÄ°K

BaÅŸ edemem”

“Üstesinden gelemem “

“BaÅŸa çıkamam”

“Altından kalkamam”

  • UMUTSUZLUK

Hep acı çekecekmiÅŸim gibi geliyor”

“Hiçbir zaman daha iyi olamayacağım”

“GeleceÄŸim karanlık görünüyor”

  • DEÄžERSÄ°ZLÄ°K

“Yetersiz biriyim, hiç bir ÅŸeyi doÄŸru yapamam”

“Çıkış yolu bulamıyorum”

“Olanı biteni hiç deÄŸerlendiremiyorum”

  • SUÇLAMA

“Hepsi benim yanlışımdan kaynaklanıyor”

“Hiç böyle bir yanlış yapmamalıydım, hiç kabul edilebilir deÄŸil…”

“En iyisini yapmalıyım, her ÅŸey mükemmel olmalıydı yoksa ben deÄŸersizim”

DEPRESYONU SIKLIÄžI NE KADARDIR?

            Genel olarak major depresyon yaygınlığı % 3-5.8 kadardır.

            Hayat boyu risk erkekler için % 3-12, kadınlar için % 10-26 dır.              Epidemiyolojik veriler herhangi bir yılda kadınların % 13 ü, erkeklerin % 8 inin depresyonda olduÄŸunu göstermektedir.

            Türkiye Ruh SaÄŸlığı Profili Çalışması’nda 12 aylık depresif nöbet yaygınlığı kadınlarda % 5.4, erkeklerde % 2.3, tüm nüfusta % 4.0 olarak verilmektedir. GörüldüÄŸü gibi kadınlarda iki kat daha fazladır.

            Yineleyici depresyonlar kadınlarda daha sıktır.

            Akut atak geçirenlerin % 15 kadarında depresyon süregenleÅŸme eÄŸilimi gösterir.

            Depresyon hastalığının yaygınlığına bakıldığında, 2010 yılı başında yayınlanan bir çalışmaya göre toplumda %8-10 arasında görülmektedir. YaÅŸam boyu hastalanma riski ise erkeklerde 10 erkekten bir tanesi, kadınlarda ise her 4-5 kadından bir tanesi yaÅŸamlarında en az bir kez depresyon hastalığına yakalanacaklardır.

             Etkili tedavi edilmeyen depresyonda intihar ile ölüm riski (tamamlanmış intihar riski) %15 civarındadır.

             Hastalar yaÅŸam içindeki aktivitelerini sürdüremezler ve iÅŸ, aile ve sosyal yaÅŸamları olumsuz etkilenir. Depresyon ÅŸu anda dünyada en fazla yeti kaybı oluÅŸturan hastalıklar sırasında 4.

             2020 yılında ise 2. sırada olacaktır. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde ise yeti kaybı açısından hep birincidir.

              Ä°yi tedavi edilmemiÅŸ depresyon alkol ve madde kullanım sorunlarına, baÅŸka ruhsal hastalıklara da zemin hazırlamaktadır. Uzamış ve iyi tedavi edilmemiÅŸ depresyon bedensel hastalıklara da zemin hazırlamakta ve diyabet, kalp hastalıkları gibi bedensel hastalıkların gidiÅŸini kötüleÅŸtirip ölüm riskini dahi arttırmaktadır.

              Depresyon mutlaka psikiyatri hekimleri tarafından etkili biçimde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

               Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde yapılan bir araÅŸtırmada depresyon hastalarının %49’u hiçbir tedavi görmemektedirler. Kalan %51’in ise, ancak %21’i etkili ve anlamlı bir tedavi görürken, geri kalanları ise tedavi edici deÄŸeri veya anlamı olmayan tedavilerle oyalanmaktadır. Bu nedenle depresyon doÄŸru tanınmalı ve tedavi edilmelidir.

 

Uzm.Dr. Sevilay ZORLU

Psikiyatrist &  Psikoterapist

www.antalyaterapipsikiyatri.com

www.antalyacinselterapi.com

www.facebook.com/AntalyaTerapiPsikiyatri

twitter.com/DrSevilayZorlu

Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.

1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5

Tel: 0 242 316 98 99 



Web Sitlerimiz: Antalya Terapi Psikiyatri | Antalya Cinsel Terapi | Neo Rezonans Antalya | Sevilay Zorlu